1.7.11

Min beste marsipankakeDen største kakemonsen jeg kjenner, min pappa, kom på besøk til oss i går fra Vestlandet. Da fikk jeg lyst til å bake marsipankake - slik jeg synes den er best. Saken er den at min far er veldig stolt av sin marsipankake, slik han pleier å lage den. Men, han bruker kjøpebunn, det gjør ikke jeg! Synes også det kan være godt med sukkerbrød inni, men aller best liker jeg marsipankake med mandel- eller nøttebunn. Så derfor fikk jeg lyst "å ta opp konkurransen" med min pappa - selv om han ikke visste at det var noen konkurranse, hihi. Enden på visen var at ja, han måtte innrømme at mandel- eller nøttebunn er best...


Bunn:

400 g hasselnøtter
2 ss hvetemel eller maizena
2 ts bakepulver
6 egg
3 dl sukker
1 ss vaniljeessens eller -sukkerFyll:

1 liter kremfløte
300 g frosne bringebær
Ca 50 g sjokolade
1 ss vaniljeekstrakt eller -sukker

Mal nøttekjernene og bland dem med hvetemel og bakepulver. Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Ha i vanilje. Jeg bruker en vaniljeekstrakt av ekte vanilje som jeg har kjøpt fra USA eller Jacobs vaniljesukker, som jeg fant på matbutikken Centra i Oslo. Men du kan også bruke vaniljeessens fra matbutikken eller vaniljestang. Jeg er ikke så glad i det vanlige vaniljesukkeret man får kjøpt i norske matbutikker, det smaker litt "kjemisk" i store mengder... Ha i bakepulver og mel (jeg bruker maizena, da blir visst kaken luftigere) og visp litt til. Vend så forsiktig i de malte nøttene, det er viktig at man nå ikke rører luften ut igjen av eggedosisen.

Hell røren i en form som er ca 24 cm i diameter. Stek på 150 grader i ca 50 minutter.Tips: Jeg synes det er vanskelig å dele nøtte- og mandelbunner pent etter steking uten at de smuldrer, derfor steker jeg heller røren i to omganger. For enkelhets skyld kler jeg alltid kakeformen med aluminiumsfolie, da slipper jeg rengjøringen og det er bare å løfte kaken ut av formen.

Mens kaken steker kan du lage bringebærsausen, eller bringebærcoulis som det så fint heter på fransk.
Jeg presser bringebærene gjennom et sikt (finmasket sil) for å fjerne mesteparten av steinene. Så blander jeg i sukker etter smak. Fordel bringebærsausen på de to kakebunnene.

Visp så kremfløten til den er stiv. Her bruker jeg også mye vanilje for å gi god smak på kremen, ca 1 spiseskje eller mer (ja, du leste riktig). Det er nesten vanskelig å ha i for mye vanilje synes jeg!Ta litt av den stivpiskede kremen oppi en egen bolle og bland i finhakket sjokolade. Legg kremen med sjokoladebiter på den første kakebunnen, som først er dynket med bringebærsaus. Legg så neste lag med kakebunn oppå og dynk med resten av bringebærsaus. Fordel resten av kremen på toppen og sidene av kaken. Legg så på marsipanlokket. Nå er kaken klar til pynting! Jeg har brukt rosa marsipanroser og et "marsipanbånd" rundt kaken. All pynten min denne gangen er laget i silikonformer, som finnes i uendelige variasjoner. Man presser bare en marsipankule (til rosene) eller en marsipanpølse (til båndet) ned i silikonformen, og vips så har du ferdig pynt. Genialt enkelt!

Tips: I svenske matbutikker får man kjøpt ferdigkjevlede grønne og rosa marsipanlokk, en fin variasjon til de vanlige som selges i Norge. Jeg har brukt Pals ekstra hvit marsipan, kjøpt på Cacas i Oslo, som også har nettbutikk.

4 comments:

 1. Oj for en flott kake!
  Du er jammen flink, sånt får jeg ikke til...
  God helg!

  ReplyDelete
 2. Ohlalala! Har du virkelig laget den?! Hatten av til deg! Nydelig!

  Ønsker deg en fabelaktig fredag! Kos deg masse og nyt at juli er her!

  Klem

  ReplyDelete
 3. Takk for ros! I baking får jeg utløp for kreativitet :) Etter at jeg oppdaget silikonformer er det jo superenkelt å lage pynten! Håper dere også får en helt strålende juli-helg :)

  ReplyDelete
 4. Hei!
  For en nydelig kake!!! *vann i munn*

  God helg :)

  Klem Anette

  ReplyDelete