I går hadde vi en slik sommerettermiddag som vi vil huske når høstmørket kommer og vintermånedene blir litt for mange og lange. Det var solskinn og glade barn som lekte med vann i varmen. Koselige timer med besteforeldre. God grillmat til middag. Og til dessert hadde jeg laget bringebærterte med vaniljekrem. Kakebakingen tok en god porsjon av formiddagen, men noen ganger er det verdt å bruke litt ekstra tid på å lage helt fra bunnen av. Tertebunnen - Pâte Sucrée - er en klassisk fransk oppskrift. Vaniljekremen av eggeplommer, vaniljestang, h-melk, Maizena og litt smør ble utrolig god!
Tertebunn:
3 1/2 kopper hvetemel
1/4 kopp sukker
1/2 ts salt
1 kopp (ca 225 g) kaldt, usaltet smør i terninger
2 eggeplommer
4 ts fløte
Slik gjør du:
Bland mel, sukker og salt i 30 sekunder i en kjøkkenmaskin med flatvisp. Tilsett smøret og visp til blandingen har en kornete konsistens, i ca 5 minutter.
I en liten bolle blander du eggeplommene og den kalde kremfløten. Tilsett i melblandingen og visp til deigen formes i store klumper. Samle deigen til en ball, trykk den litt flat og pakk den inn i plastfolie. Legges i fryseren i 30 minutter, før du kjevler den ut til ønsket størrelse, slik at den dekker en paiform. Prikk bunnen med en gaffel og legg paiformen i fryseren i ytterligere 30 minutter.
Sett ovnen på 175 grader. Ta paiformen rett fra fryseren og stek i ca 30 minutter. Avkjøl.
Vaniljekrem:
2 kopper h-melk
1 vaniljestang
7 eggeplommer
1/2 kopp sukker
2 ss Maizena
2 ss mykt, usaltet smør
Slik gjør du:
Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha disse, resten av vaniljestangen og melken en liten gryte, kok opp. Hvis du har tid, la melkeblandingen stå og trekke i ca 1 time, da får du en kraftigere vaniljesmak.
Pisk sammen eggeplommene, sukker og Maizena til jevnt. Hell 1/2 kopp av den varme melken oppi eggeblandingen. Så heller du gradvis resten av melken i mens du visper.
Kok opp melk- og eggeblandingen til den tykner, mens du hele tiden visper. Avkjøl til romtemperatur og bland så i smøret. Sett i kjøleskapet i minst en time.
Ha vaniljekremen oppi tertebunnen og pynt med bringbær. Jeg brukte én kurv bær. Til slutt drysset jeg litt melis over bringebærterten.
En frisk og sommerlig dessert! :)